Европейската комисия ще обясни тази сутрин в Страсбург защо е бездействала срещу

...
Европейската комисия ще обясни тази сутрин в Страсбург защо е бездействала срещу
Коментари Харесай

Пеевски и другите по "Магнитски" застават под лупата на Европарламента

Европейската комисия ще обясни тази заран в Страсбург за какво е бездействала против корупцията в България, до момента в който Съединени американски щати са наложили наказания по световния закон " Магнитски " на три български лица и техните мрежи. Визираните лица са Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, както и техните бизнеспартньори.

В пленарната зала на Европарламента депутатите чакат вербален отговор на заложения на 2 септември  от Хуан Лопес Агилар (испански социалист), който е ръководител на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал (LIBE). Според него наложените наказания повдигат съществени въпроси по отношение на методите на Европейски Съюз в региона на демокрацията, правилата на правовата страна и главните права.

Членовете на Екологичен потенциал желаят да схванат по какъв начин Европейската комисия възприема дейностите на Съединени американски щати против корупцията в страна членка и по какъв начин това се отразява върху оценката на досегашните дейности на Европейска комисия по този въпрос. По-конкретно, евродепутатите питат дали Европейска комисия ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на дейности във връзка с корупцията и заканите за правилата на правовата страна в страните членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали Европейска комисия ще създаде обща тактика за битка с корупцията в Европейски Съюз.

 

Основание:

На . администрацията на Съединени американски щати разгласи, че Министерството на финансите на Съединени американски щати е глобило три лица и техните мрежи в България на съображение присъединяване в корупция. Тези наказания бяха наложени по силата на Глобалния закон за отчетност в региона на правата на индивида „ Магнитски “. На същата дата други трима някогашни държавни чиновници бяха  от ограничения на Държавния департамент на Съединени американски щати, лишавайки ги от правото да влизат в Съединените щати.

 

Поставеният въпрос:

На 2 юни 2021 година администрацията на Съединени американски щати разгласи, че Министерството на финансите на Съединени американски щати е глобило три лица и техните мрежи в България на съображение присъединяване в корупция. Администрацията на Съединени американски щати смята, че корупцията съставлява риск за правилата на правовата страна, икономическия напредък, демократичните институции и правата на индивида. По-специално тези наказания са наложени по силата на Глобалния закон за отчетност в региона на правата на индивида „ Магнитски “. Освен това на същата дата други трима (бивши) държавни чиновници бяха визирани от ограничения на Държавния департамент на Съединени американски щати според декрет 13818, което значи, че те не могат да влизат в Съединени американски щати.

Това повдига съществени въпроси по отношение на последствията от сходни наказания на Съединени американски щати за методите на Европейски Съюз в региона на демокрацията, правилата на правовата страна и главните права. Групата за наблюдаване на демокрацията, правилата на правовата страна и главните права на парламентарната комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи организира срещи и стартира писмен продан с националните органи и институциите на Европейски Съюз, като постоянно установи, че е налице липса на незабавни ограничения във връзка с оправянето с провокациите.

В светлината на гореизложеното:

1. Как Комисията възприема обстоятелството, че страна отвън Европейски Съюз, която се смята за съдружник, подхваща дейности против корупцията в страна членка? По какъв метод това трансформира оценката на Комисията за настоящия ѝ метод, и по-специално оценката на досегашните ѝ дейности по този въпрос?

2. Какви дейности планува Комисията за постоянен метод към корупцията на държавно ниво? Ще бъде ли Комисията по-активна при сигнализирането и предприемането на дейности във връзка с корупцията и заканите за правилата на правовата страна в страните членки? По-специално, защото Комисията към този момент не разгласява отчети за битка с корупцията, ще ускори ли тя строгостта на мониторинга на корупцията и ще изготви ли изводи и ще включи ли рекомендации в отчетите си по отношение на правилата на правовата страна? Как работата на Европейската прокуратура ще оказва подпомагане в това отношение? Ще пристъпи ли Комисията към създаването на обща тактика за битка с корупцията в Европейски Съюз?

Внесен: 2.9.2021

Краен период: 3.12.2021
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР